علت و درمان فرورفتن ناخن در گوشت وعفونت آن
فرورفتگی ناخن در گوشت، یک رخداد شایع است که در آن گوشه یا کنار ناخن در حال رشد به داخل بافت نرم اطراف آن فرو میرود که باعث درد، قرمزی، تورم و گاهی اوقات عفونت میشود و معمولاً شیوع آن در انگشت شست پا بیشتر است. فرورفتگی ناخن در گوشت و درد ناشی از آن عارضه ای ناراحت کننده است که بسیاری از افراد حداقل یک بار آن را در طول زندگی خود تجربه می کنند. این معضل در صورت عدم مراقبت میتواند باعث درد شدیدتر، التهاب و حتی عفونت شود. در صورت ابتلا به دیابت و یا سایر بیماری هایی که موجب کاهش جریان خون به پاها میشود، ریسک مواجهه با عوارض ناخوشایند فرورفتن ناخن در گوشت بیشتر میشود. در صورت وجود درد بسیار شدید و گسترده، پزشک اقداماتی را جهت برطرف کردن درد و ناراحتی و کاهش عوارض ناخوشایند آن انجام خواهدداد.
علت فرورفتن ناخن در گوشت
شایع ترین علل فرو رفتن ناخن در انگشت عبارتند از:
- کفش هایی با پنجه تنگ که باعث فشار آمدن به انگشتان و ناخن های پا می شود.
- عرق کردن بیش از حد و نظافت نا مناسب پا
- عوامل ژنتیکی
- آسیب دیدن ناخن
- داشتن ناخن هایی با خمیدگی غیرنرمال
- کوتاه کردن بیش از اندازه ناخن یا کوتاه کردن آن به شکل هلالی (هنگام کوتاه کردن، گوشههای ناخنها نباید کوتاه شده یا قوس داده شوند).
علل عفونت ناخن های دست و پا
عفونت در پوست اطراف ناخن «پارونیشیا» نامیده می شود. این عفونت ممکن است منشأ باکتریایی یا قارچی داشته باشد. اگر انگشت شما عفونی شده است، یکی از موارد زیر ممکن است در ایجاد آن سهیم باشد:
- ناخنتان را خیلی کوتاه میکنید یا کوتیکول اطراف ناخن را میبرید.
- فرورفتن ناخن در پوست (کناره ناخن شما به داخل پوست فرو میرود).
- ابتلا به عفونت قارچی به دلیل راهرفتن پابرهنه در مکانهای عمومی مانند فضای دوش سالن بدنسازی یا رختکن
- داشتن پینه پا (پوست ضخیم ناشی از مالش، مثلاً زمانی که انگشت پا به کفش شما ساییده میشود).
- پاهای خود را زیاد در آب قرار می دهید (مثلاً اگر زیاد شنا میکنید).
همچنین بخوانید : همه چیز درباره بیماری پسوریازیس
علائم ناخن فرو رفته در گوشت
فرو رفتن ناخن در پا می تواند همه یا قسمتی از موارد زیر را در بر بگیرد:
- درد و حساسیت در امتداد یک یا هر دو طرف ناخن: در این حالت با لمس انگشت درد زیادی را تجربه خواهید کرد.
- قرمزی اطراف ناخن پا: ممکن است به دلیل عفونت ایجاد شده در پا التهاب و قرمزی در این ناحیه ایجاد گردد.
- تورم انگشت پا در اطراف ناخن
- عفونت بافت اطراف ناخن پا
عوارض فرورفتگی ناخن در گوشت
فرورفتن ناخن در گوشت باعث درد و تورم و در نهایت عفونت میشود. اگر به این شرایط، توسط پزشک متخصص رسیدگی نشود علاوه بر دردناک بودن و آسیب زدن به زندگی روزمره، عفونت میتواند کل ناحیه مورد نظر را در بر گرفته و عواقب جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
پیشگیری از فرورفتن ناخن در گوشت
- ناخن ها را در اندازه ی مناسب نگه دارید. ناخن بلند آسیب را دو برابر می کند و همچنین دائم کوتاه کردن ناخن باعث تحت فشار قرار گرفتن گوشت اطراف ناخن میشود.
- باید از ناخن گیر استریل شده استفاده کرد و مراقب باشید که لبه ناخن به صورت یک خط صاف گرفته شود. در انتها می توانید از سوهان برای گرفتن تیزی لبه های ناخن استفاده نمایید.
- اطمینان حاصل کنید که کفش و جورابی که استفاده میکنید، مناسب و اندازه ی پای شما باشد و به ناخنها فشار نیاورد. از پوشیدن جوراب ساق کوتاه برای بلند مدت خودداری کنید.
- مراقبت و بهداشت پا: ناخنها را تمیز نگه دارید و در صورت نیاز از محصولات تقویت کننده ناخن استفاده کنید. همچنین پاها را به طور منظم شستشو داده و خشک کنید تا از عفونتها و التهاب جلوگیری شود.
- استحکام ناخنها: موادی مانند کلسیم، ویتامین D و پروتئینها میتوانند به قویتر شدن ناخنها کمک کنند. مطمئن شوید که در دایره غذایی خود این مواد مغذی را قرار بدهید.
درمانهای کلینیکی فرورفتن ناخن در گوشت
با توجه به این که یکی از شایع ترین مشکلاتی که برای افراد رخ می دهد، فرو رفتن گوشت در ناخن است، روش های مختلفی هم برای درمان آن انجام می شود. یکی از بهترین روش های متداول، برداشتن بخشی از ناخنی است که درون پوست و گوشت فرو رفته است. این روش باید زیر نظر یا توسط پزشک متخصص انجام شود.
روش دیگر بدین صورت است که کل ناخن به صورت دائم برداشته می شود. این روش برای بیمارانی انجام می شود که ناخن پا به شدت آسیب دیده یا ضخیم شده باشد؛ چون در غیر این صورت احتمال بروز مشکلات دیگر از جمله عفونت کردن یا فرو رفتن ناخن در گوشت، ممکن است رخ دهد و عوارض بیشتری داشته باشد.
درمان خانگی فرورفتن ناخن در گوشت
- پاهای خود را به مدت 15 تا 20 دقیقه، 3 تا 4 بار در روز در تشت آب گرم قرار دهید. (کفش و پاهای خود را همیشه خشک نگهدارید.)
- با پنبه ی آغشته به روغن زیتون، پوست اطراف ناخن را کنار بزنید.
- میتوانید از داروهایی مانند استامینوفن (تیلنول) جهت کاهش درد استفاده کنید.
- جهت جلوگیری از عفونت از آنتیبیوتیک های موضعی مانند پلی میکسین و نئومایسین (هر دو در پماد نئوسپورین یافت میشود) یا کرم های استروئیدی می توان استفاده کرد.
- بهترین آنتی بیوتیک برای عفونت ناخن فرورفته در گوشت
- یکی از مواردی که می تواند مؤثر باشد، استفاده از پمادهای آنتی بیوتیک مانند موپیروسین، پماد تتراسایکلین یا ضدقارچ در مواردی است که گوشت ناخن عفونت کرده باشد. پماد تتراسایکلین برای عفونت ناخن پا مفید است.
روشهای درمان عفونت ناخن
- اگر عفونتهای ناخن، منشأ باکتریایی داشته باشد، کرمهای ضدقارچ یا قرص آنتی بیوتیک می توانند مشکل را برطرف کنند. درصورتی که منشأ عفونت، قارچ باشد شما می توانید برای رفع آن می توان از داروهایی مانند تربینافین، ایتراکونازول،گریزئوفولوین و فلوکونازول استفاده کرد؛ اما با توجه به انواع قارچ ها و تفاوت علائم عفونت آنها در بیماران، بهتر است حتماً ابتدا با یک متخصص مشورت نمایید.
- برای درمان عفونت ناخن در حال رشد، پزشک ممکن است ناخن را بلند کند و یک تکه پنبه یا یک آتل زیر آن قرار دهد. این کار به رشد ناخن، بدون فرورفتن در پوست کمک می کند. اگر انجام این کار اثری نداشته باشد، پزشک می تواند بخشی یا تمام ناخن آسیب دیده را بردارد.
- گاهی اوقات عفونت میتواند باعث ایجاد تاول پر از چرک شود، در نتیجه ممکن است پزشک مجبور شود تاول را تخلیه کند. شما همچنین میتوانید درمانهای زیر را در خانه امتحان کنید:
- انگشت پا را حدود 15 دقیقه در وان یا سطلی پرازآب گرم و نمک خیس کنید. سعی کنید در طول روز این کار را سه تا چهار بار انجام دهید.
- یک پماد دارویی را روی انگشت پا مالیده و در یک باند تمیز بپیچید.
- برای درمان ناخن فرورفته، گوشه ناخن را بهآرامی بلند کنید. یک تکه نخ کوچک پنبهای یا نخ دندان موم شده را زیر آن قرار دهید تا ناخن را از پوست شما دورنگه دارد.
- برای آن که از انگشتان پای خود در هنگام بهبودی، محافظت کنید، بهتر است کفش های گشاد و راحت بپوشید که پای شما را اذیت نمی کنند. بهعلاوه سعی کنید پای خود را خشک نگه دارید و هر روز جوراب هایتان را عوض کنید.
در کلینیک تخصصی پوست دکتر رضا رباطی کلیه خدمات درمانی پوست و زیبایی و جوانسازی پوست شامل تزریق بوتاکس ، تزریق ژل یا فیلر و چربی و انواع لیزرهای درمانی پوست با استانداردهای بالا قابل ارائه خدمات می باشد .
آدرس : تهران ، خیابان ولیعصر ، بالاتر از پارک ساعی ، کوچه سی و دوم ، ساختمان یاس ، واحد204
تلفن : 88881224
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .