هر آنچه باید درباره لک پوست بدانید
یکی از اصلی ترین معیارهای زیبایی داشتن پوستی شاداب و بی نقص است. اما گاهی به علت های مختلفی علایم مشخصی به نام لک بر روی پوست ظاهر می شوند که اکثر این لک ها به رنگ قهوه ای می باشند. به وجود آمدن این لک ها به دلیل تکثیر بیش از حد ملانین است که به دلایل مختلفی اتفاق می افتد و به پوست رنگ می دهد.
- انواع لک های پوستی
- روشهای تشخیص انواع لک های پوستی
- دلایل ایجاد لکه های پوستی
- ایا لک پوستی درمان دارد؟
- بهترین درمانها برای لکه های پوستی کدامند؟
- آیا پاکسازی پوست لک را از بین می برد؟
- کدام لکه های پوستی خطرناکند
- پیشگیری مهم ترین قدم برای لکه های پوستی
- تاثیر استفاده از ضدآفتاب برای پیشگیری از لکه های پوستی
انواع لک های پوستی
-
آکنه
یکی از شایع ترین لکههای پوستی آکنه می باشد که به صورت جوش های سرسیاه یا سرسفید ظاهر می شود. دلیل به وجود آمدن این عارضه مسدود شدن فولیکول های مو توسط چربی، جذب باکتری و آلودگیهای محیطی، تغییرات هورمونی و استرس ایجاد میشود. که بر اثر آن تیرگی هایی بر روی پوست باقی می ماند.
-
اسکار
اسکار پوستی در صورتی به وجود می آید که لایه درم آسیب ببیند. درم، لایه عمیقی از پوست است که رگ های خونی کوچک (مویرگها) ، غدد عرق، فولیکول های مو و عصب در آن قرار دارند. هر چیزی که باعث باز شدن پوست شود، میتواند منجر به ایجاد اسکار یا همان لک شود. این لک بسته به جنس پوست و توانایی سلول های آن، نوع و عمق زخم، زمان بهبودی میتواند پررنگ یا کم رنگ باشد. همچنین گاهی لک زخم روشن تر از بخش های دیگر پوست خود را نشان میدهد مانند اسکار بخیه. درمان این لکها بسته به اندازه و عمق شان سریع یا زمان بر خواهد بود.
-
لکه های پیری
با افزایش سن و عدم رعایت نکاتی افرادی که سن آنها بیش از 40 سال است و به صورت مداوم در معرض نور مستقیم آفتاب هستند، لک ها رفته رفته بر روی صورت یا دست هایشان شروع به ظاهرشدن میکنند. این نوع لک ها، قهوهای رنگ هستند و با افزایش سن این گونه لک ها پررنگ تر شده و در تعداد بیشتری به چشم دیده میشوند. این نوع لک ها هیچ گونه خطری ندارند.
-
لکه های مادرزادی
ممکن است در بدو تولد یا اندکی پس از آن بعضی از لکه های پوستی بر روی پوستبه وجود آید. این لکهها از نظر شکل، اندازه، الگو و رنگ ممکن است متفاوت باشند. خال ها و لکه های تیره مانند ماه گرفتگی از انواع لکه های مادرزادی هستند.
-
پاپول
پاپول ها ضایعات پوستی کوچکی هستند، که انواع مختلفی دارند. رنگ این ضایعه نیز از صورتی گرفته تا قهوه ای متفاوت است. معمولا قطرًآن ها حدود 1 سانتی متر است. پاپولها میتوانند به صورت جداگانه و دانه ای یا خوشه ای بر روی پوست ظاهر شوند.
انواع پاپول ها عبارتند از؛ بثورات آبله مرغان، اگزما ، درماتیت، زونا و پسوریازیس
-
پوسچول
پوسچول جوش های برجسته و پر از مایعی است که با عنوان جوش های چرکی شناخته میشوند. جوشهای سر سفید و تاولهای آبله مرغان از انواع پوسچول هستند. بیماری پوستی که گال و روزاسه که بیماری شایع پوستی با تاول ها و رگه های خونی است.باعث ایجاد این عارضه میشود.
-
ملاسما
ملاسما یک بیماری پوستی می باشد که با ایجاد لک های تیره رنگ فراوان بر روی پوست صورت و تغییر رنگ پوست همراه است. عامل اصلی ایجاد لک های حاصل از ملاسما، تغییرات هورمونی و در نتیجه تولید بیش از اندازه ملانین است. این بیماری در زنان باردار بسیار رایج است. دارو های ضد بارداری و هورمونی هم می توانند سبب ایجاد بیماری ملاسما بشوند.
-
زخم های سرد
ویروس هرپس سیمپلکس نوع HSV 1 باعث ایجاد زخمهای سرد میشود. که به صورت تاول های پر از مایع در دهان یا اطراف آن دیده شده. احساس خارش یا سوزن سوزن شدن از جمله عوارض زخمهای سرد است. تاولها در این بیماری پوستی بعد از مدتی سر باز کرده و به صورت پوستههای زرد و قرمز درمیآید.
-
کک و مک
ممکن است در اوایل زندگی لکه های قهوه ای کم رنگ کوچک به اندازه 1 تا 2میلی متر ظاهر شود. کک و مک تبدیل به خال نمیشود. رنگ کک و مک ها متفاوت است آنها ممکن است قرمز، زرد، برنزه، قهوهای روشن و یا سیاه باشند.
-
ندول
عارضه پوستی به نام ندول وجود دارد که مجموعهای از بافت بوده و لمس آن نیز سخت است.
در تشخیص اولیه و ظاهری ندول ها میتوان گفت که بزرگتر از پاپول ها و با قطر 1 تا 2 سانتی متر هستند. ممکن است در هر سطحی از پوست ظاهر شوند و رنگ آن نیز از رنگ گوشتی تا قرمز متفاوت است. تگهای پوستی و زگیل نمونهها یی از ندول ها هستند.
همچنین بخوانید : لکه های رنگارنگ دور گردن و سر شانه
روشهای تشخیص انواع لک های پوستی
تشخیص لک های پوستی و تفاوت آن ها باهم بسیار مهم می باشد ریرا در صورت تشخیص درست روش درمانی متناسبی در نظر گرفته می شود که به بهبود هر چه سریعتر لک کمک می کند. یکی از راه های تشخیص انواع لک ها رنگ آن ها می باشد که در ادامه هر کدام را بررسی می کنیم:
- لکه های قرمز: این رنگ لکه ممکن است نشانه روزاسه ، واکنش های آلرژیک، موهای زیرپوستی یا زخم های سرد باشند و اکثر لکه های روی پوست قرمز هستند.
- لکه های قهوه ای : ملانوم بدخیم ، بیماری ملاسما ، نشانه های مادرزادی و اختلال رنگدانه باعث ایجاد لکه های قهوهای مایل به خاکستری میشود.
- لکه های سیاه : جوش های سرسیاه گاهی توسط هالهای از رنگ قرمز احاطه شده یا به صورت نقاط برجسته سیاه رنگ ظاهر می شود همچنین ملانوم بدخیم نیز می تواند به صورت لکه هایی به رنگ تیره ظاهر شود.
- لکه های سفید : جوش های سر سفید و انواع خاصی از عفونتهای قارچی از این لکه های سفید می باشند.
دلایل ایجاد لکه های پوستی
- آسیب ناشی از نور خورشید : لکه های ناشی از نور خورشید را لنتیژین های خورشیدی یا لکه های کبدی نیز می نامند. ممکن است پس از قرار گرفتن در معرض آفتاب یا تخت های برنزه لکه های تیره روی پوست شما ایجاد شوند. مناطقی از بدن که بیشتر در معرض آفتاب هستند، مثل صورت، دست ها و بازوها بیشتر دچار لکه های ناشی از آفتاب می شوند.
- تغییرات هورمونی : تغییرات هورمونی در بدن می تواند باعث بروز لک شود مانند بیماری ملاسما در دوران بارداری بیشتر در خانم ها دیده می شود. بر اساس یافته های آکادمی پوست آمریکا، هورمون ها عامل اصلی ایجاد ملاسما هستند.
- التهاب : لکه های تیره ممکن است پس از یک التهاب روی پوست ایجاد شوند. التهاب ممکن است به دلایل مختلفی مانند اگزما، پسوریازیس، آکنه و آسیب هایی مانند زخم یا سوختگی ایجاد شود.
- عوارض جانبی داروها : برخی از داروها می توانند باعث افزایش رنگدانه های پوست شوند که در نتیجه منجر به ایجاد لکه های تیره می شود. مهمترین داروهای موثر در این رابطه، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) ، تتراسایکلین ها و داروهای روانگردان هستند.
- جای زخم : ممکن است برخی از لک ها پس از گزیده شدن توسط حشرات، سوختگی یا زخم ایجاد شوند و بر پوست باقی بمانند. البته گاهی این لکه ها با گذشت زمان کمرنگ تر می شوند.
- دیابت و چاقی : دیابت و چاقی نیز می توانند یکی از علل ایجاد لک و تیره شدن قسمت هایی از پوست باشد. آکانتوز نیگریکانس (acanthosis-nigricans) که عموما در افراد چاق و نیز افراد مبتلا به دیابت نوع دو اتفاق می افتد، و ممکن است با لکه های پیری اشتباه گرفته شوند.نوعی مشکل پوستی است که باعث تیره شدن رنگ پوست و مخملی شدن آن، و همچنین باعث درماتوپاتی دیابتی می شود.
ایا لک پوستی درمان دارد؟
تنها راه درمان لک های پوستی در گذشته استفاده از داروها و ترکیبات موضعی بود. و هیچ درمان قطعی برای از بین بردن لک ها وجود نداشت در بهترین حالت نتیجهای نسبی داشت. به همین دلیل بهترین ایده برای کنترل لک های پوستی پیشگیری از ایجاد آنها بود که البته گاهی به دلیل زمینه های وراثتی این کار نیز امکان پذیر نبود.
خوشبختانه امروزه با پیشرفت تکنولوژی و ظهور دستگاه های جدید راههای متعددی برای از بین بردن لک های پوستی از سوی متخصصان زیبایی ارائه میشود که نتایج کاملا محسوسی هم دارند.
بهترین درمانها برای لکه های پوستی کدامند؟
-
استفاده از کرم ها
کرم های بسیاری وجود دارد که می تواند در درمان لکه های قهوهای صورت مؤثر باشند و لکههای قهوهای را محو یا حذف کنند. که بهتر است که با توجه به تجویز پزشک مصرف شود .
-
لیزر
استفاده از انواع لیزر با طول موج متفاوت برای برطرف کردن انواع لک پوستی بسیارتاثیرگذار می باشد. این روش کم خطر و کم ضرر نتایج خوبی را نیز ارائه میکند. در این روش امواج لیزر با هدف قرار دادن تجمع ملانینها لک پوستی را از بین میبرند.
-
لایه برداری شیمیایی
با استفاده از محلولهای لایه بردار پوست اپیدرم را با جداسازی سلول های سطح پوست برای تولید کلاژن بیشتر تحریک میکند. این روش نیز تاثیر خوبی دارد اما میتواند نسبت به سایر روش ها زمان برتر باشد.
-
کرایوتراپی
در این روش بعد از تزریق نیتروژن مایع درون لکها که باعث منجمد شدن آنها می شود. با جداکردن تجمع ملانین از پوست لک ها بین میروند. این روش تهاجمی تر از روشهای دیگر محسوب میشود.
-
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن است که در آن لایه برداری عمیق تر و به وسیله دستگاه انجام میشود. این کار موجب کلاژن سازی پوست و کاهش لکههای ناشی از تجمع ملانین میشود.
آیا پاکسازی پوست لک را از بین می برد؟
پاکسازی پوست از جمله مواردی است که توسط پزشکان، متخصصان سلامت پوست برای پیشگیری از بروز و حتی درمان لک ها توصیه میشود. که در صورت انجام آن توسط اشخاص متخصص در کلینیک های معتبر بسیار موثر می باشد.
کدام لکه های پوستی خطرناکند
بروز لک های قرمز رنگ بر روی پوست می تواند جزو لک های پوستی خطرناک باشد. که ممکن است نشان دهنده برخی بیماری ها، عفونت ،آلرژیو ... باشند. گاهی این لکها به مرور زمان از بین میروند و نیاز به درمان ندارند. اما در برخی مواقع ممکن است دلیل جدی تری داشته باشند و درمان آنها دشوارتر باشد. بنابراین در صورت مشاهده لک های قرمزی که مدت زمان طولانی بر روی پوست شما قرار دارد، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری مهم ترین قدم برای لکه های پوستی
مهمترین قدم برای حفظ پوست سالم و جذابیت آن پیشگیری از ایجاد لکههای پوستی است. بهطور کلی، مراقبت مرتب از پوست به شما کمک می کند تا از لکه های پوستی جلوگیری کنید.
استفاده از ضدآفتاب : مهم ترین راه پیشگیری از بروز لک استفاده از ضدآفتاب می باشد. در صورت فرار گرفتن در معرض نور خورشید حتما از ضد آفتاب استفاده کنید و حتما 4 ساعت یکبار آن را تمدید کنید. این کار به پوست شما کمک میکند تا از آسیبهای ناشی از اشعههای UV محافظت شود و احتمال ایجاد لکههای تیره کاهش یابد.
استفاده از پوشاک مناسب : هنگامی که در معرض آفتاب هستید، از لباس با بافت مناسب و رنگ روشن استفاده کنید تا نور خورشید به پوست شما کمتر دسترسی داشته باشد. همچنین، از کلاه و عینک آفتابی با عامل حفاظتی استفاده کنید.
رعایت تغذیه مناسب : داشتن برنامه غذایی سالم متنوع به پوست شما کمک میکند تا ترمیم خود را انجام دهد و مقاومت به تغییرات بیشتری نسبت به آسیب های خارجی داشته باشد. مصرف مقدار کافی آب و میوهها و سبزیجات غنی از آنتیاکسیدان ها میتواند به ارتقاء سلامت پوست کمک کند.
مراقبت منظم از پوست : شستشوی منظم پوست با محصولات مناسب پوست شما به تمیزی آن کمک می کند و از آکنه و ترک های پوست جلوگیری می کند. انتخاب محصولات ضد آکنه و ضد لکه های پوستی نیز میتواند به بهبود وضعیت پوست کمک کند.
استفاده از لوسیون : استفاده از لوسیون و کرم هایی که برای درمان لک ساخته شده اند دارای ترکیبات بیرنگ کننده هیدروکینون هستند. که میتوانید برای درمان لکه های دست و صورت استفاده کنید.
تاثیر استفاده از ضدآفتاب برای پیشگیری از لکه های پوستی
یکی از ساده ترین راه های مراقبت و محافظت از پوست در برابر آسیب های آفتاب استفاده از ضدآفتاب می باشد. نور آفتاب باعث افزایش تولید ملاتونین پوست شده و موجب ایجاد لکهای تیره می شود که درمان آن اصلا کار ساده ای نیست و بسیار زمان بر است. استفاده از کرم ضد آفتاب از تحریک پوست و ایجاد لک های تیره و تحریک کننده جلوگیری می نماید.
در کلینیک تخصصی پوست دکتر رضا رباطی کلیه خدمات درمانی پوست و زیبایی و جوانسازی پوست شامل تزریق بوتاکس ، تزریق ژل یا فیلر و چربی و انواع لیزرهای درمانی پوست با استانداردهای بالا قابل ارائه خدمات می باشد.
آدرس : تهران ، خیابان ولیعصر ، بالاتر از پارک ساعی ، کوچه سی و دوم ، ساختمان یاس ، واحد204
تلفن : 88881224درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
- برطرف کردن لک پوست صورت با لیزر تاریخ انتشار : 1402-12-19تاریخ بروز رسانی : 1403-04-14
- لکه های رنگارنگ دور گردن و سر شانه تاریخ انتشار : 1392-11-10تاریخ بروز رسانی : 1402-12-02
- ملاسما یا لک حاملگی چیست و چگونه درمان میشود؟ تاریخ انتشار : 1396-09-04تاریخ بروز رسانی : 1402-12-02
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .