بیماری گال چیست و چگونه درمان میشود؟
یکی از بیماریهای مسری انگلی پوست که از قدیم شناخته شده است بیماری گال یا جرب می باشد که در اثر تهاجم انگلی بسیار ریز به زیر پوست و تکثیر آن در پوست ایجاد می شود. شاید در جامعه پیشرفته امروزی فکر کنیم دیگر بیماری گال دیده نمی شود اما متاسفانه برخلاف انتظار موارد قابل توجهی از این بیماران هنوز در جامعه دیده می شود. در ذیل نکاتی عمومی و کلی را در مورد این بیماری مرور می کنیم.
گال چیست ؟
گال یکی از بیماریهای خارش دار پوستی است که بهوسیله یک انگل ریز ایجاد میشود. این انگل رانمیتوان با چشم غیر مسلح دید. حضور انگل در قسمتهایی از بدن باعث به وجود آمدن خارش میشود. در واقع این انگل به داخل پوست نفوذ میکند یعنی ابتدا به صورت عمودی وارد پوست میشود و سپس تونل هایی به صورت افقی ایجاد میکند و باعث خارش میشود. معمولا طول زندگی انگل گال داخل تونلها، حدود 5-4 هفته است.
البته این انگل در دوران زندگی خود 50-40 تخم داخل تونلها میگذارد و تقریبا از 10 درصد این تخمها پس از 5-3 روز انگلهای جدید به وجود میآید كه با تغذیه از سلولهای پوستی، تونلهای جدیدی ایجاد میکنند و کمکم به انگلهایی بالغ تبدیل میشوند. دوران زندگی انگل های گال از تخم تا تخم حدود 24-10 روز است.
علامت گال چیست ؟
خارش شدید به ویژه در شب علامت اصلی گال است. انگل گال، ضایعه های پوستی به صورت برجستگیهای کوچک و نامنظم در سطح پوست ثانویه به تونل های زیرپوستی ایجاد میکند که خارش شدیدی دارند. ضایعه های پوستی ناشی از ابتلا به گال بیشتر در قسمت های چینهای پوستی مانند قسمتهای تناسلی، بین انگشتان، زیر پستان و زیر بغل ایجاد میشود و معمولا نواحی سروصورت درگیر نمی شود ولی ابتلا سر و صورت در کودکان شایع است. گاهی این ضایعات حالت ندولر هم پیدا میکنند؛ یعنی سفت، طویل و حدود نیم تا یک سانتیمتر میشوند و به شدت هم خارش دارند. بروز این ضایعات ندولر در ناحیه تناسلی مردان شایعتر هست. متاسفانه گاهی ابتلا به گال با ابتلا به اگزما اشتباه گرفته میشود و استفاده نابجا از کورتون موضعی بیماری را تشدید میكند.
اهمیت گال از نظر درمانی چیست ؟
گال به شدت قابل سرایت است. اگر یکی از اعضای خانوادهای به بیماری گال مبتلا شدند، علاوه بر درمانهای فردی باید تمامی اعضای خانواده حتی اگر بدون علامت هم هستند، درمان شوند. علاوه بر این باید اقدام به ضدعفونی کردن البسه و رختخواب هم بکنند. یعنی تمام لباسها، تشک، پتو و ملحفهها باید با آب جوش شسته و با استفاده از نور مستقیم آفتاب خشک شوند. لباسها و وسایلی که قابل اتوکشی هستند باید با اتوی کاملا داغ اتو کرد حتی درزها و محل دوخت لباسها و ملحفهها، اما وسایلی مانند تشک یا پتو که قابل اتوکشی نیستند، میتوان پس از شستن در معرض آفتاب مستقیم و شدید قرار داد. لوازمی هم که قابل شستشو نیستند باید حدود 3 هفته داخل نایلونی دربسته و دور از دسترس نگه دارد تا از کشته و نابود شدن کامل انگلها مطمئن شوید چون در صورتی که غذا به این انگل ها نرسد، از بین میروند.
اصول درمان گال چیست ؟
معمولا درمان گال حدود 1 هفته طول میكشد ، به این صورت که داروی موضعی ضدگال یک بار در ابتدای شروع درمان و یک بار بعد از گذشتن حدود یک هفته استفاده میشود. در کنار درمانهای اصلی ضدگال از داروهای موضعی و خوراکی ضدخارش هم استفاده می شود. باید توجه داشت از بین رفتن خارش ممکن هست تا چهار هفته زمان ببرد. باز هم تاکید می شود درمان تمامی اعضای خانواده و شستشوی البسه در درمان موفق گال بسیار اهمیت دارد.
آیا گال از طریق حیوانها هم به انسان ها منتقل می شود ؟
بله، گال میتواند از طریق حیوانات مختلفی مانند حیوانات خانگی هم به انسانها منتقل شود. البته گستردگی گالی که از طریق حیوانها به انسان منتقل میشود، مانند گستردگی گال انسانی در سطح پوست نیست. یعنی معمولا فقط قسمتهایی از بدن که در تماس مداوم و مستقیم پوستی با حیوان قرار داشتهاند، دچار واکنشهای حساسیتی میشوند. مثلا اگر كسی، یک حیوان خانگی مانند سگ یا گربه داشته باشد و حیوان خانگی او به گال مبتلا شود، در صورت بغل کردن حیوان فقط قسمتهای جلوی شکم و دست دچار واکنشهای حساسیتی میشود.
درمان انگل گالی که از طریق حیوان به انسان منتقل شده هم سادهتر از درمان گال انسانی است و در چنین مواردی، درمان حیوان و از بین بردن گال کافی است و نیاز به درمان وجود ندارد. در بیشتر مواردی که گال از حیوان به انسان منتقل میشود، درمانهای ساده ضدحساسیتی میتواند کارساز و موثر باشد. البته خارش پوستی در اثر ابتلا به گال حیوانی هم محدود به نواحی خاص پوست که با حیوان در تماس بودهاند، میشود. با توجه به این موارد، اگر از بهداشت حیوانها اطمینان ندارید یا به مناطقی میروید که حیوان اهلی در آنجا زیاد است، از دست زدن یا بغل کردن این حیوانها برای پیشگیری از ابتلای احتمالی به حساسیت ناشی از ابتلا به گال حیوانی پرهیز کنید.
آیا رابطه زناشویی باعث انتقال گال می شود ؟
بله، یکی از راههای انتقال سریع گال، تماسهای بسیار نزدیک و صمیمانه یا داشتن رابطه زناشویی است. به طور کلی، هرچه تماس فرد مبتلا به گال با اطرافیانش بیشتر باشد، امکان آلوده شدن آنها، بیشتر است. بر این اساس گاهی گال یک بیماری مقاربتی نیز در نظر گرفته می شود و رعایت اصول اخلاقی در این زمینه در پیشگیری از ابتلا موثر هست. البته امکان انتقال گال از طریق تماسهای پوستی بسیار کوتاه و گذرا مانند دست دادن ساده در محیط کار ، بسیار کم است و هرچه ارتباط فرد مبتلا با دیگران طولانیتر و تماس بدنی بیشتر باشد، احتمال ابتلای آنها بالاتر خواهد رفت.
احتمال بروز گال در چه محیط هایی بیشتر هست ؟
امکان انتقال بیماری گال هم مانند شپش در محیطهای عمومی که افراد زیادی به صورت متراکم در آنجا زندگی میکنند (مانند خوابگاه، پانسیون، سربازخانه یا کمپ کارگران)، بهخصوص محیطهای عمومی که از بهداشت مناسبی هم برخوردار نیستند، وجود دارد
آیا می توان جلوی ابتلا به گال را گرفت ؟
تا حدی. معمولا افراد در اثر اقامت یا زندگی در مکانهایی که گال در آنجا وجود دارد، دچار گال میشوند. به همین دلیل توصیه میشود اگر به سفر رفتید یا مجبور به اقامت در مکانهایی شدید که از بهداشت آنها اطمینان چندانی ندارید، برای کاهش احتمال ابتلا به گال تا حد ممکن از لوازم تمیز و شخصی خودتان مانند ملحفه، پارچه، روفرشی یا پتوهای شخصی استفاده کنید. استفاده از ملحفههای یکبار مصرف در سفر هم میتواند تا حدی کمککننده باشد. البته اگر مکانی آلوده به گال باشد، با استفاده از لوازم شخصی تنها تا حدی میتوان جلوی ابتلا به بیماری را گرفت و صددرصد نمیتوان از عدم ابتلا مطمئن بود. در کنار این اجتناب از روابط جنسی پرخطر در پیشگیری ابتلا بسیار موثر هست.
آدرس : تهران ، خیابان ولیعصر ، بالاتر از پارک ساعی ، کوچه سی و دوم ، ساختمان یاس ، واحد204
تلفن : 88881224درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
- بیماری قارچی کاندیدیازیس چیست و چگونه درمان می شود تاریخ انتشار : 1403-01-08تاریخ بروز رسانی : 1403-01-15
- بیماری های پوستی دوره سالمندی تاریخ انتشار : 1390-10-21تاریخ بروز رسانی : 1402-12-02
- زخم های حفره دهان و اهمیت آنها تاریخ انتشار : 1397-02-31تاریخ بروز رسانی : 1402-12-02
- 7 آبان (29 اکتبر)؛ روز جهانی پسوریازیس تاریخ انتشار : 1398-08-07تاریخ بروز رسانی : 1402-12-02
- درباره جراحی ضایعات پوستی بیشتر بدانید تاریخ انتشار : 1403-05-31تاریخ بروز رسانی : 1403-06-04
نظرات کاربران درباره این مطلب :بهزاد عباسی [ 1403-05-14 ]
سلام وقت بخیر دکتر منو همسرم با دخترم درگیر گال هستیم سه بار هم دکتر رفتیم خوب نشدیم، خیلی عذاب میکشیم چکار کنیم
آیات ساری [ 1403-02-22 ]
سلام اقای دکتر من به بیماری گال مبتلا شدم بعد مادر شوهرم گرفت بعد دوتا دخترام من بعد از 10روز تاول های کوچکی زد بدنم الانم خشک شدن رفتم دکتر پوست پماد لایسترین نوشت برا کله خانواده الان دوباره خارش گرفتم آیا ممکنه دوباره گال بگیریم
مجتبی رستمی [ 1403-01-19 ]
سلام من وزن وبچه ام حدودا ۷ الی ۸ ماهه ک درگیر بیماری گال هستیم هر نوع دارو اعم از پومادها لوسیون های دستساز آخریشم بنزیل بنزوات انواع قرنطینه مثل آب گرم کردن وسایل تو نایلون هرچی هرچی ک بگید یکی دوهفته خوبیم بعدش یهویی با هجوم چندین براری برای یکدوممون برمیگرده ومجدد همگی درگیر میشیم انواع متخصص های مازندران ورفتم انواع ویزیتها روهم دادم الانم بفکر خودکشی هستم
الهام تاج بخش [ 1402-10-18 ]
سلام من حدود ۱۷ روزه متوجه شدم که مبتلا به گال هستم و از ۱۷ روز پیش با مراجعه به پزشک متخصص درمان پماد کاترومترین شروع کردم و در این مدت در نوسان بهبود و شدت بیماری بودم میخوام بدونم کم و زیاد شدن ها طبیعیه و تا کی میتونه ادامه داشته باشه ؟
محمد یعقوبی [ 1401-10-30 ]
واقعا کامل بود ممنون از راهنماییتون اقای دکتر
احمدی [ 1399-08-10 ]
سلام وقت بخیر دکتر من به گال مبتلا شدم و پماد پرمترین و لوسیون لیندان استفاده کردم خوب که نشدم هیچ بدترم شدم گال من ترکیبی نودولرم هست الان دکتر واسم قرص ایرومکتین۵میل تجویزکرده با وزن۷۵گفته۵تاشب اول بخورم۵تا دوهفته بعد خواستم بببینم خوردن این قرص خطرناک نیس یا ضررر نداره؟
مریم [ 1397-06-24 ]
باسلام وخسته نباشید ایا انگل گال بیرون بدن انسان زنده می ماند؟چه مدت؟
حمیداحمدی [ 1396-12-27 ]
باعرض سلام خدمت اقای دکتر دخترم شش ماهه بود که به گال اغشته شدوبعد همه فامیل حدود هشت ماه است درگیراین مرض پوستی هستیم هرچقدر که درمان میکنیم فایده نداره مجبورشدیم همه وسائیل منزل رو دور بریزیم پماد پرمترین استفاده کردیم والان هم محلول نینزیربنیزوات استفاده میکنیم سوال من این است در مدت که دارو استفاده میکنیم جوشک های جدید در میاد ایا دلیل اش شکست خوردیم باید داروجدید استفاده کنیم؟ توروخدا به من جواب بدین دخترم شب ها تا چهارصبح بیداره وگریه میکنه ما المان زندگی میکنیم ایا داروی بهتری وجود داره؟
صادق شاملو [ 1395-12-02 ]
بسیار عالی بود . ممنون از مطالبتون
محمد صالح محمدی [ 1395-09-07 ]
چه دارویی برای رفع انگل زیر پوست خوب است
محمد صالح محمدی [ 1395-09-07 ]
پسرم یه نوع مریضی به اسم انگل زیر پوستی گرفته خارش زیا ددرشب خواب نداره چه نوع دارویی نیاز داره لطفا کمک کنید
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .